top of page
  • Фото автораIryna Stetsiuk

Здоров’я, безпека та добробут 5 урок 6 клас

Оновлено: 5 жовт. 2023 р.

Тема. Мінна безпека Завдання: параграф 5 прочитати, переглянути відео


Вибухонебезпечні предмети На територіях, де відбувалися бойові дії, завжди залишається багато вибухонебезпечних предметів — мін, снарядів, невикористаних боєприпасів. Саме тому на щойно звільнених територіях насамперед виконують роботи з розмінування. Однак деякі міни та снаряди важко помітити, або ж їх може бути багато. Тому досі знаходять боєприпаси навіть часів Другої світової війни. Вибухонебезпечні предмети можуть з’являтися не тільки в зонах бойових дій, а й в інших регіонах України внаслідок обстрілів чи диверсій. Ознаками того, що на території можуть бути вибухонебезпечні предмети, є зруйновані будівлі, транспорт, рештки мертвих тварин. Такі території позначають знаками — як офіційними, так і неофіційними


ОБЕРЕЖНО: міни! Міна — це пристрій, який може вибухнути (здетонувати), якщо на нього наступити чи наїхати. Міни можуть бути всюди: в лісі, в полі, на дорозі, у дворі. Тому під час війни та після її завершення необхідно бути дуже уважними під час прогулянок. На вулиці уважно дивіться під ноги, щоб не наступити на предмет, який може бути міною. Будь-яка річ, залишена в громадському місці чи транспорті без нагляду, — потенційна загроза, оскільки може бути саморобним вибуховим пристроєм.

Мінна безпека Якщо побачили залишені боєприпаси чи міни, в жодному разі не наближайтеся до них! Також не пускайте інших! Якщо побачили міну чи розтяжку, потрібно зупинитися і негайно повідомити про небезпечну знахідку дорослим. Зателефонуйте у Державну службу України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) за номером 101 або до Національної поліції за номером 102. Дочекайтеся фахівців ДСНС чи працівників поліції в безпечному місці. Спеціалісти розберуться, як діяти далі.

Правила поведінки в ситуаціях, пов’язаних із вибухонебезпечними предметами

Якщо знайшли підозрілий предмет (нерозірваний боєприпас, саморобний вибуховий пристрій тощо)

1. Зупиніться (негайно попередьте інших, якщо хтось іде за вами).

2. Зберігайте спокій. Уважно роздивіться навкруги. Перевірте, чи немає ще чогось підозрілого поруч.

3. Обережно відійдіть подалі від небезпеки (не менше ніж на 300 м). Рухайтеся назад тим шляхом, яким прийшли.

4. У безпечному місці залишіть якусь позначку (свій рюкзак, яскравий шарф, хустину тощо).

5. Зателефонуйте у службу порятунку за номером 101. Дочекайтеся приїзду рятувальників.

Якщо опинилися на мінному полі

1. Зупиніться й не рухайтеся.

2. Зберігайте спокій.

3. Голосно гукайте та чекайте на допомогу.

4. Якщо біля вас довго нікого немає, самі зателефонуйте у ДСНС або в поліцію (102). Залишайтеся на місці та чекайте на працівників служб.

5. У крайньому разі, якщо поряд нікого немає, йдіть назад повільно й обережно, максимально точно наступаючи на власні сліди.

Якщо стали свідком інциденту на мінному полі

1. Зупиніться, не підходьте до людини на мінному полі.

2. Зберігайте спокій і скажіть людині, що викличете допомогу. Попросіть не рухатися та, за можливості, самому зупинити кровотечу.

3. Зателефонуйте до екстрених служб: ДСНС — 101, екстрена медична допомога — 103.

4. Чекайте приїзду рятувальників на безпечній відстані.



Тиждень безпеки дорожнього руху




27 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page