top of page
  • Фото автораIryna Stetsiuk

Навколишній світ 5 клас 81 урок


10 лютого

Тема: «Енергетика та екологія»

Завдання: переглянути відео, опрацювати матеріали сайту

Відео:

А́томна електроста́нція (АЕС) — електростанція, в якій атомна (ядерна) енергія перетворюється в електричну. Генератором енергії на АЕС є атомний реактор. Тепло, яке виділяється в реакторі внаслідок ланцюгової реакції поділу ядер деяких важких елементів, потім так само як і на звичайних теплових електростанціях (ТЕС), перетвориться на електроенергію. На відміну від теплоелектростанцій, що працюють на органічному паливі, АЕС працює на ядерному паливі (в основному 232U, 235U, 239Pu)

Унаслідок роботи АЕС утворюються радіоактивні відходи та відпрацьоване ядерне паливо. Вони є небезпечними для людини й довкілля, для знешкодження вимагають переробки та тривалого зберігання.



Теплова електростанція (ТЕС), електростанція, в якій енергія вивільняється шляхом спалювання вугілля, рідкого палива чи газу; на парових електростанціях (з паровими турбінами) у топці парового котла відбувається перетворення хімічної енергії палива в тепло газів — продуктів згоряння; це тепло передається теплоносію, пара з котла надходить до парової турбіни, де тепло перетворюється на кінетичну енергію обертання турбогенератора; відпрацьована в турбіні пара конденсується і віддає тепло охолоджувальній воді (наприклад, з річки).


Гідроелектростанції

ГЕС – це електростанції, що завдяки напору води, який надходить на лопаті гідротурбіни і таким чином приводить в дію генератори, виробляю електроенергію.


Сонячна енергетика

Сонячна енергетика — використання сонячної енергії для отримання електричної або теплової енергії в будь-якому зручному для їх застосування вигляді. Сонячна енергетика використовує поновлюване джерело енергії і у майбутньому, може стати екологічно чистою, тобто такою, що не виробляє шкідливих відходів.


Вітряна електростанція (ВЕС), також: вітроелектростанція — електростанція, яка за допомогою вітряної турбіни перетворює механічну енергію вітру на електричну. Вітряні електростанції — це система відновлюваної енергетики, оскільки вітер — відновлюване джерело енергії.





20 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page