top of page
  • Фото автораIryna Stetsiuk

Навколишній світ 6 клас 114 урок

Оновлено: 15 квіт.


16 квітня

Тема. Різноманітність видів. Бактерії.

Завдання: §8 повторити, переглянути відеоурок



Роль бактерій в екосистемах

Бактерії відіграють велику роль у природі та житті людини. Насамперед, слід відзначити роль ціанобактерій у формуванні сучасної кисневої атмосфери Землі . Вони, як відомо, жили у воді первісних морів та океанів. Це були перші живі істоти, здатні до фотосинтезу.

Бактерії гниття розкладають білок з утворенням амоніаку, який азотфіксуючі бактерії окиснюють до нітритів, а вже іншими формами до нітратів і вільного азоту.

Ґрунтові бактерії справляють значний вплив на ріст і розвиток рослин. Навколо коренів і на коренях рослин розвиваєть­ся велика кількість бактерій, причому не всіх видів, а лише певних, специфічних для кожного виду рослин. Ця мікрофлора може бути корисною або шкідливою для рослин, залежно від навколишнього середовища і стану самої рослини.(мал. 2)справляють значний вплив на ріст і розвиток рослин. Навколо коренів і на коренях рослин розвиваєть­ся велика кількість бактерій, причому не всіх видів, а лише певних, специфічних для кожного виду рослин. Ця мікрофлора може бути корисною або шкідливою для рослин, залежно від навколишнього середовища і стану самої рослини.

Азотофіксуючі бульбочкові бактерії зв'язують атмосферний азот та перетворюють його на сполуки, які рослини можуть засвоювати

Деякі бактерії є симбіонтами тварин. Вони живуть у жуйних у рубці шлунку, гідролізують целюлозу до сахарози, необхідної організму хазяїна. Таким чином, без симбіотичних бактерій жуйні не могли б використовувати в їжу траву та листя, багаті на целюлозу. Бактерії кишечника людини відіграють дуже велику роль у процесах її життєдіяльності. Зокрема, вони синтезують вітаміни групи В та К. Тому, якщо усунути ці бактерії з кишково-шлункового тракту, що відбувається, наприклад, при тривалому лікуванні антибіотиками, то організм стає більш сприйнятливим до патогенних бактерій і грибів. Бактерії беруть участь у вивітрюванні гірських порід і мінералів. Так, залізобактерії сформували великі відкладення залізних руд. Торф, кам'яне вугілля, нафта, горючий газ - це корисні копалини, в утворенні яких у надрах Землі беруть участь бактерії.

Життєдіяльність бактерій зумовлює родючість ґрунтів і лежить в основі самоочищення, що відбувається у природних водоймах


Найважливіша функція бактерій в екосистемах - це участь у кругообігу речовин, який відбувається у природі безперервно й забезпечує життя на Землі

Роль бактерій в житті людини

Людина використовує бактерії в харчовій промисловості для отримання продуктів харчування

. Так, молочнокислі бактерії широко застосовуються для виробництва кефіру, сметани, сиру. За допомогою молочнокислих бактерій відбувається заквашування капусти.



Людина застосовує бактерії у фармацевтичній промисловості для отримання деяких ліків, синтезування біологічно активних речо­вин - антибіотиків, вітамінів, ферментів, амінокислот

Бактерії також застосовуються у тваринництві, наприклад, для силосування кормів (мал. 10). Утворювана при цьому молочна кислота запобі­гає розкладанню овочів і корму для худоби. Бактерії використовують для очищення стічних вод та для боротьби із сільськогосподарськими шкідниками.

Мікробіологія дедалі ширше запроваджується у текстильну і шкі­ряну галузі. Такі технологічні процеси, як вимочування льону, об­робка шкіри , не можуть відбуватися без використання продуктів життєдіяльності бактерій.(, не можуть відбуватися без використання продуктів життєдіяльності бактерій.

Проте бактерії можуть не тільки приносити користь, а й завдавати шкоди. Вони розмножуються у харчових продуктах, спричиняючи їх псування. Щоб запобігти розмноженню бактерій, продукти слід зберігати на холоді, можна пастеризувати, висушувати (в'ялити або коптити), солити чи маринувати.


Бактерії спричиняють такі тяжкі захворювання людини, як тубер­кульоз (мал. 13, сибірка, ангіна, харчові отруєння, чума, холера, дифтерія, ботулізм.

24 перегляди0 коментарів

Kommentare


bottom of page