top of page
  • Фото автораIryna Stetsiuk

Хімія 7 клас №34 Росток

Хімічні властивості кисню. Горіння. Поняття про

оксиди.


Завдання: §20 прочитати, вивчити конспект, переглянути відеоурок

Відеоурок: https://youtu.be/YfKON94z-xs




Взаємодія кисню з простими речовинами Взаємодію кисню з простими речовинами можна дослідити на прикладі горіння фосфору, сірки та вугілля. Це прості речовини – _______________________ . (метали чи неметали)

1. Горіння фосфору

Червоний фосфор у ложечці для спалювання розпалюють на повітрі і вносять його у склянку чи колбу з киснем. Він горить яскравим білим полум'ям з утворенням густого білого диму фосфор(V) оксиду – білого дрібнокристалічного порошку. Ця реакція описується хімічним рівнянням



P + O2 = P2 O5


2. Горіння сірки

Сірка на повітрі розпалюється, але також горить не дуже активно. Якщо ж її у ложечці для спалювання внести у склянку з киснем, вона розгоряється яскравим синім полум'ям з утворенням безбарвного газу з неприємним запахом – сульфур(ІV) оксиду.



Ця реакція описується хімічним рівнянням:

S + O2 = SO2


3. Горіння вуглецю

Шматочок вугілля (вуглецю) у кисні розгоряється і розжарюється до білого кольору. Вугілля – це суміш різних речовин, але його основною складовою є вуглець, що складається з атомів Карбону.



Реакція відбувається з утворення вуглекислого газу:

C + O2 = CO2

У кисні горять також і метали.


4. Горіння магнію

Магній активно реагує з киснем. Навіть у повітрі після нетривалого нагрівання він горить яскравим полум'ям, розкидаючи сліпучобілі іскри у різні боки, утворюючи білу тверду речовину:


5.Горіння заліза

За звичайних умов залізо дуже повільно окиснюється киснем, а при нагріванні горить яскраво із виділенням великої кількості тепла та утворенням бурооранжевого дрібнокристалічного порошку суміші Ферум оксидів, що називають залізною окалиною.



Дихання та гниття – це також приклади окиснення. Вони мають велике значення для навколишнього середовища. Завдяки гниттю багато органічно= го сміття перетворюється на корисне добриво – ґумус


Оксиди

Утворені у реакціях окиснення речовини є бінарними сполуками Оксигену, що називаються оксидами.


Взаємодія кисню зі складними речовинами

18 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page