top of page
  • Фото автораIryna Stetsiuk

Хімія 7 клас Росток 39 урок


6 лютого


Тема. Хімічні властивості водню. Заходи безпеки під час роботи з воднем. Застосування.  

Завдання: опрацювати параграф 23 та матеріали сайту


Перед тим як досліджувати хімічні властивості водню, необхідно перевірити його на чистоту.

Гримучий газ

Чистий водень горить спокійно безбарвним полум'ям, яке майже непомітне. Щоб його виявити використовують аркуш паперу, який одразу загоряється. Водень з киснем чи повітрям утворює вибухонебезпечну суміш.

Чистий водень згоряє із глухим звуком "пах", а якщо у пробірці суміш водню із повітрям, то пролунає більш гучний звук.




Хімічні властивості водню


1. Водень енергійно взаємодіє з багатьма неметалами, які при цьому виявлять


а) Взаємодія з киснем

Вода, яка є продуктом цієї реакції безпечна для – навколишнього середовища. Тому водень вважають доцільним застосовувати як екологічно чисте пальне, навіть як реактивне. Але висока вірогідність вибуху суміші водню з повітрям залишає неможливим його широке використання.

2H2 + O2 = 2H2O






б) Взаємодія з хлором

В результаті реакції утворюється гідроген хлорид, газоподібна небез/ печна речовина з їдким запахом, яка добре розчиняється у воді, утворюючи хлоридну (соляну) кислоту.

H2 + Cl2 = 2HCl гідроген хлорид




в) Взаємодія з сіркою Якщо у розплав сірки пропускати водень, утворюється гідроген сульфід – безбарвний газ з різким запахом тухлих яєць. Багато лікувальних грязей виділяють саме цей газ. Також він утворюється при виверженні вулканів.

H2 + S = H2S

г) Взаємодія з азотом Ця реакція відбувається дуже повільно, тому її проводять у присутності каталізатора. Вона використовується у промисловості для добування амоніаку, розчин якого має специфічний запах. Його називають нашатирним спиртом і продають в аптеках.

3H2 + N2 = 2NH3



2. Водень взаємодіє при нагріванні з активними металами, утворюючи гідриди. натрій гідрид 2Na + H2= 2NaH


3. Водень взаємодіє з оксидами деяких металічних елементів, відновлюючи їх до металів. Цю реакцію застосовують для добування реакцію відновлення металів у вигляді порошків – основи порошкової металургії, а також тугоплавких металів.

CuO + H2 = Cu + H2O



13 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page