top of page
  • Фото автораIryna Stetsiuk

Хімія 9 клас 15-16 уроки

Оновлено: 23 жовт. 2023 р.

15 урок

24 жовтня

Тема: «Поняття про рН розчину.»

Завдання: §9 прочитати, конспект вивчити, переглянути відеоурок, виконати тест


Код доступу 3793186


Відеоурок: Хімія, 9 клас, Поняття про рН

9 клас. Хімія. Поняття про рН розчину (без математичних розрахунків)






16 урок

Тема: «Поняття про рН розчину. Лабораторні досліди № 1 і № 2. Виявлення йонів гідрогену та гідроксид-іонів у розчинах. Установлення приблизного значення pН води, лужних і кислих розчинів (натрій гідроксиду, хлоридної кислоти) за допомогою універсального індикатора »

Завдання: §9 повторити, конспект повторити, оформити у зошит результати дослідів.

Лабораторні досліди № 1 і № 2. Виявлення йонів гідрогену та гідроксид-іонів у розчинах. Установлення приблизного значення pН води, лужних і кислих розчинів (натрій гідроксиду, хлоридної кислоти) за допомогою універсального індикатора

Лабораторний дослід № 3. Дослідження pН харчової і косметичної продукції



9 клас. Хімія. Поняття про рН розчину (без математичних розрахунків)





Лабораторні досліди №1-3.

Виявлення іонів Гідрогену та гідроксид-іонів у розчинах. Установлення приблизного значення рН води, лужних і кислих розчинів (натрій гідроксиду, хлоридної кислоти) за допомогою універсального індикатора.

Дослідження рН харчової і косметичної продукції.

Мета: навчитися виявляти іони Гідрогену та гідроксид-іони у розчинах; установлювати приблизне рН води, кислих та лужних розчинів, харчової та косметичної продукції за допомогою універсального індикатора.

Реактиви та обладнання: дистильована вода, хлоридна кислота (HCl), натрій гідроксид (NaOH), універсальний індикатор, лакмус, фенолфталеїн, індикатор із соку червонокачанної капусти, розчин шампуню, меду, прального порошку, косметичного лосьйону, газованої води, штатив з пробірками, скляні палички.

Хід роботи.

1. Виявлення іонів Гідрогену та гідроксид-іонів у розчинах. Установлення приблизного значення рН.

Дослідити на наявність йонів Н+ та ОН-: дистильовану воду, розчини хлоридної кислоти, натрій гідроксиду, засіб для чищення труб, миючий засіб для посуду за допомогою індикаторів (універсального індикатору, з соку капусти).

Нанесіть по краплі досліджуваних речовин на смужки універсального індикаторного папірця та встановіть приблизне рН, користуючись шкалою.

Результати дослідження занесіть до таблиці. Зробіть висновок про характер середовища та наявні у розчинах йони.

2. Дослідження рН харчової і косметичної продукції.

За допомогою смужки універсального індикаторного папірця визначте приблизне значення рН і характер середовища розчинів шампуню, меду, газованої води, прального порошку та косметичного лосьйону.

Висновки:


75 переглядів0 коментарів

コメント


bottom of page