top of page
  • Фото автораIryna Stetsiuk

Навколишній світ 6 клас 66 урок

Оновлено: 9 січ.


16 січня

Тема: «Атмосфера планет Сонячної системи.»

Завдання: Парагр. 1 (ст. 6-7) прочитати, опрацювати матеріали сайту.

Відеоурок: https://youtu.be/aOitkbfIROY



Головна відмінність планет-гігантів полягає в тому, що у них немає звичної нам твердої поверхні. Вони являють собою величезні кулі, що складаються здебільшого з газів. З цієї причини їх часто називають газовими гігантами. Виходить, що людині ніколи не вдасться пройтися по поверхні Юпітера або Сатурна також, як по місячному грунту. Однак все ж гіганти не перебувають повністю з газів. Справа в тому, що атмосфера в міру наближення до центру планети стає все більш щільною, і в результаті вона переходить з газоподібного стану в рідкий. Однак чіткої межі між океаном і атмосферою (як на Землі) у газових гігантів немає. До речі, складається цей океан не з води, а здебільшого з рідкого водню. Атмосфера Юпітера

Атмосфера Юпітера — Видимий шар хмар складається з аміаку. Атмосфера переважно складається з водню й гелію. Інші компоненти наявні у невеликих кількостях: метан, аміак, сірководень і вода.


Атмосфера Сатурна

Атмосфера Сатурна в зовнішній частині по об’єму складається на 96.3 % з молекулярного водню і на 3.3 % з гелію. Тобто частка гелію в атмосфері Сатурна значно менша ніж на Сонці. В атмосфері було знайдено сліди аміаку, ацетилену, етану, пропану, фосфіну і метану. Верхні видимі шари хмар складаються з льоду аміачного.

Атмосфера Урана

Атмосфера Урана у верхніх шарах через низьку температуру складається переважно з водню й гелію; на певній глибині вона містить значні кількості аміаку, метану, води тощо. Атмосфера Урана ділиться на три основні шари

Атмосфера Нептуна

Атмосфера Нептуна у верхніх шарах складається на 80 % з водню, на 19 % з гелію та з незначної кількості домішок речовин: ацетилен C2H2, діацетилен C4H2, етилен C2H4 й етан C2H6, чадний газ CO і молекулярний азот N2. У невеликих кількостях є аміак, заморожена вода та інші хімічні елементи. На відміну від інших великих планет, в атмосфері Нептуна міститься дуже багато речовини у замороженому стані, що зумовлено його віддаленим від Сонця розташуванням.

35 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page